Eelt is een natuurlijk beschermingsproces van de onderliggende huid, het beschermt je huid op plekken waar veel wrijving of druk ontstaat. Eelt zorgt voor een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, ook wel hoornlaag genoemd. In deze hoornlaag bevinden zich dode huidcellen. Onder deze huidlaag worden steeds nieuwe cellen aangemaakt. Als er sprake is van veel wrijving of druk dan worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven. Eelt is ruw en hard en komt voor onder je voeten. Het is vaak gelig van kleur. Eigenlijk is eelt noodzakelijk om je huid te beschermen op plekken waar veel wrijving voorkomt.
Wanneer druk en wrijving teveel wordt, dan wordt de eeltlaag dikker en harder hierdoor zal de eeltlaag meer wit van kleur gaan worden. Wanneer de huid droog is en het eelt dikker wordt, kunnen er kloven ontstaan. Dit zijn scheurtjes in het eelt, die ontstaan omdat de huid niet meer soepel genoeg is om de bewegingen van de voet of handen te kunnen volgen. De huid barst dan.
In normale omstandigheden is eelt geen probleem en beschermt het ons. Maar het kan ook doorschieten en teveel worden. Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting, bijvoorbeeld tijdens sporten of werk.
Nieuwe schoenen of niet goed passende schoenen kunnen een oorzaak zijn. In te grote schoenen kun je gaan schuiven tijdens het (hard)lopen en eelt laten groeien. Met slecht passende schoenen, kan er ook eeltvorming aan de zijkanten of bovenkant van de tenen ontstaan. Dit lijkt misschien onschuldig maar in een dergelijke kleine dikke eeltplek kan een likdoorn of eksteroog ontstaan, en dit kan pijnlijk zijn.
Hoe kom je dan van eelt af en hoe voorkom je kloven? Dat is in principe vrij eenvoudig: het eelt verwijderen. Veel mensen laten dit door de pedicure doen. De pedicure heeft een natspray-motor en de juiste instrumenten en is er bovendien in gespecialiseerd. Daarbij kan de pedicure onderliggende problemen herkennen die de eeltvorming veroorzaken of risico’s signaleren die door eelt en kloven kunnen ontstaan. Mensen met diabetes dienen bijvoorbeeld goed op te letten dat er geen kloven ontstaan. Wondjes genezen dan namelijk niet zo snel en infecties kunnen dan gevaarlijk zijn.
Wat kan nog meer helpen?
- Dagelijks een eeltvijl gebruiken onder de douche
- 2 maal daags dun een hydraterende creme op de voeten gebruiken, zoals Podopharm met 25% ureum (€9,20)
- Goed de voeten drogen na het douchen
- Onderzoek de oorzaken
Bezoek eens in de 5 à 6 weken de pedicure voor de juiste behandeling. Reserveer een afspraak via de "reserveer-button".